BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ

BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ

Adana Güçbirliği Vakfı'nın “Adana Vizyon 2023” çalışması kapsamında düzenlenen “Bölgesel Kalkınmada Üniversiteler” konulu toplantı Seyhan Oteli’nde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Coş, üniversite ve toplum ilişkisinin birbiriyle çelişen kavramlar olmadığını aktararak, “Toplumun olmadığı yerde üniversiteden bahsetmek mümkün mü?”  dedi. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz,  “bu coğrafyadaki yaşam biçimi ve alt yapı koordinasyonu için bölgesel iş birliği mastır planı yapılarak, bir bütün olarak ele alınması gerek” dedi.


ADANA - Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, toplumsal kalkınma ile üniversitenin gelişmesi ve kalkınması arasında bir paralellik olduğunu söyledi.
Adana Güçbirliği Vakfı'nın “Adana Vizyon 2023” çalışması kapsamında düzenlenen “Bölgesel Kalkınmada Üniversiteler” konulu toplantı Seyhan Oteli’nde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Coş, üniversite ve toplum ilişkisinin birbiriyle çelişen kavramlar olmadığını aktararak, “Toplumun olmadığı yerde üniversiteden bahsetmek mümkün mü? Toplumsal kalkınma ile üniversitenin gelişmesi, kalkınması arasında bir paralellik var. O zaman bizim yapmamız gereken üniversitedeki çalışmaların ve toplumdaki beklentilerin birbiri ile örtüşmeye çalışmasını sağlamak lazım” diye konuştu.
Türkiye’deki 168 üniversite arasında bölge üniversitelerinin en seçkin üniversiteler arasında yerini alabilmesi için bu kurumlara ve akademisyenlere sahip çıkılması gerektiğine dikkat çeken Vali Coş, “Bizim geçmişimizde ilime ve ilim adamına hürmet var. İlim ve ilim adamlarına ilgi göstermemiz gerekiyor. Onların da ilgimize laik olduklarını, hak ettiklerini topluma yararlı çalışmalarıyla ortaya koymaları lazım. Ben üniversiteleri hava ve suya benzetiyorum. Varlıklarında çok fazla yararlarını hissedemiyoruz. Ama bir an olmadıklarında onların ne kadar önemli olduklarını anlıyoruz. Üniversitelerimizin gelişmesi ve güçlenmesi toplumsal gelişmesi anlamına da geliyor. O yüzden karşılıkla çalışmaların mümkün olduğunca artması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 38 kurum ve kuruluşun toplantıya ilgi göstermesinin çok önemli olduğunu kaydederek, “Bu coğrafyadaki yaşam biçimi ve alt yapı koordinasyonu için bölgesel iş birliği mastır planı yapılarak, bir bütün olarak ele alınması gerek. Daha sonra da Mersin ve Adana’nın alt ölçekli planlarının ayrıca yapması söz konusu olabilir. Hedefi planlama ve uygulama aşamasında hedefleri belirleyecek olan bölgemiz kanaat önderleri, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlardır. Planlama aşama gelinince valilik, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeler, toplumun bütün aktörleri ve en başta üniversitelerimizin bizimle birlikte çalışması lazım. Kamuoyunda baktığınız zaman kentlerin yapılan planlarını sadece müteahhitler ve belli bir kesimdeki insanların takip ettiğini görürsünüz. Planlama öyle bir şey ki insanların geleceğini planlıyorsunuz” dedi.
Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, vizyon 2023’ün Adana ve Çukurova Bölgesi için son derece önemli olduğunu belirterek, “Çalışmanın önemi bence iki ana eksende ön plana çıkmaktadır. Bunlardan biricisi geleceğin tasarlanması ve planlanmasına hedefler ortaya koyarak katkı sağlamasıdır. Şüphesiz hedefler ve planlar, hayallerin ve dilekleri birbirinden ayıran, süre, nihai sonuçların ortaya konulması ve sürecin kilometre taşlarıyla ölçülebiliyor olmasıdır. Biz bu çalışmada 2023 gibi bir zaman ortaya koyarak bu yaklaşımı benimsiyoruz. Bir diğer önemli eksense çalışmanın toplumumuzun pek alışık olmadığı planlı ve programlı ilerlemeye iyi bir örnek olmasıdır” diye konuştu.
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, kalkınmanın toplumlumun refah düzeyini arttırmak için ekonominin yanı sıra bilim, sanat, demokrasi gibi bir çok alanda gelişim gösterme olduğunu vurgulayarak, “Yer altı, yer üstü zenginliklerden parası olup da demokrasinin olmadığı çok sayıda ülkeler var. Bunun yanında toplumun tüm değerlerinin aynı anda birlikte kalkınması o ülkenin kalkınmışlık değerini gösterir. Ekonomik olarak gelişmiş olmakla beraber dünyada çok sayıda geri ülkede var. Kalkınma unsurlarını harekete geçiren ve gelişmelerine katkı sağlayan bir çok etkenden bahsedilmektedir. Bunların içerisinde en etkili ve kalıcı olanı eğitimdir” ifadelerini kullandı.
Kalkınma yerelden ulusa tüme varım yöntemi ile geliştiğini ifade eden Sürenkök, “Diğer bir değişle bireylerin, kentlerin ve bölgelerin kalkınması ulusal kalkınmayı beraberinde getirmektedir. Ulusal ve bölgesel kalınmada da en önemli unsur eğitim kurumları ve elbette üniversitelerdir” şeklinde konuştu.
Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, Adana’nın 2023 hedefine kilitlenmesinin güzel bir fikir olduğuna dikkat çekerek, “Bu çalışmalar kapsamında tüm kurumlar kendi hedeflerini belirlemeli. Bir koordinasyon içinde olmalı. Bu hedeflerin sonunda şehrin hedefi belirlenecek” dedi.
Toplantının son bölümünde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar üniversitenin bakış açısını anlattı.

Galeri
Facebookta Paylaş