Dünyanın narenciye hazinesi Adana’da

Dünyanın narenciye hazinesi Adana’da

Adana’da 21 ülkeden 900 farklı çeşit ve türde turunçgil gen kaynağının olduğu ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği, önemli bir ‘turunçgil hazinesi’ olarak öne çıkıyor. Türkiye ise, ABD ve İspanya’dan sonra dünyada üçüncü büyük turunçgil gen bahçesine sahip.

 

BAHÇE DEĞİL ‘GEN’ HAZİNESİ

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, çiftlik bünyesinde oluşturulan; ‘Turunçgil Gen Kaynakları Bahçesi’nde yer alan çeşitlerin 21 farklı ülke ile yapılan değişim sonucu sağlandığını söyledi. Yeşiloğlu, “Bu bahçe, sürekli korunması ve sahip çıkılması gereken bir ‘gen hazinesi’. Burada yurtdışından gelen çeşitlerin adaptasyon çalışmaları yapılıyor. Başarı elde edilen tür ve çeşitler, turunçgil yetiştiricilerine sunuluyor” dedi. 

 BİRÇOK GENOTİP KAYBOLDU

Özellikle son yıllarda turunçgil bahçelerinin, ‘arsa’ olarak değerlendirilmeye başlandığına dikkat çeken Turgut Yeşiloğlu, ağaçların kesildiğini ve bu nedenle birçok genotipin kaybolduğu yorumunu yaptı. Prof. Dr. Yeşiloğlu, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de geride kalan 2013 yılında yaklaşık 3.5 milyon tonluk bir narenciye üretimi gerçekleştirilirken, bir milyar dolarlık da ihracat yapıldı. Türkiye’nin toplam narenciye üretiminin yüzde 25’lik bir bölümü de Adana’da gerçekleştiriliyor.

 

 

Facebookta Paylaş