Kültür Yürüyüş Parkuru

 

Büyültmek için resmin üzerine tıklayın...

 

 

11. Etnoğrafya Müzesi

Müze binası tarihi bir kilisedir. Daha önceleri de Arkeoloji Müzesine ev sahipliği yapan binada başta yöre kilimleri olmak üzere, Yörük kültürünün halk ürünlerinden giysiler, takılar, bakır işçiliğinin örnekleri sergilenmektedir. Ayrıca bir Yörük çadırını müzede gezebilirsiniz. Yörük kelimesi, Adana'nın sırtını dayadığı Toroslar'da hayvan sürülerini otlatmak için gezici hayat süren toplulukları ifade etmek için kullanılır.

 

12. Yeni Cami

o zamanki ismi Eski Cami olan Yağ Cami'ye göre yeni olduğu için bu ismi almıştır. Yoksa 1724 yılında, Abdülrezzak Antaki isimli bir zengin tarafından yaptırılmıştır. Minaresi ise 1729 yılında Ali Beşe isimli bir Adanalı tarafından ekletilmiştir. 10 küçük kubbeyle örtülü Cami'nin mimarisinde Arap etkisi görülür. Minaresinin şerefesi, sıcak bir kent olan Adana'da müezzininin güneşten etkilenmemesi için örtülüdür. Kapı girişindeki güneş saati eskiden namaz vakitlerini bildirmekte kullanılırdı.

 

13. Yağ Cami

Adana'nın en eski camisidir.1501 yılında küçük bir kilise camiye çevrilerek oluşturulmuştur. 1520 yılında minaresi ve 1558 yılında medresesi yapılarak cami tamamlanmıştır. Selçuklu mimarisini yansıtan anıtsal bir kapısı vardır. Ilk ismi Eski Cami olan yapı, bu kapının önünde her hafta yağ satılan bir pazarın kurulması nedeniyle, sonradan Yağ Cami ismini almıştır.

 

14. Hasan Ağa Cami

Bir rivayete göre, Ulu Cami inşaatında gözetmen olarak çalışan Hasan Kethüda isimli şahıs, Ulu Cami'den artırdığı malzemeyle bu camiyi yaptırmıştır. Kesin bitiş tarihi 1558'dir. Adana'daki Osmanlı mimarisini yansıtan ilk camidir. Bu yüzden cizimlerini Mimar Sinan'ın yaptığına dair rivayetler vardır.

 

16. Saat Kulesi

1881 yılında (bazı kaynaklara göre ise 1882) Abidin Paşa Adana Valisi iken yapılmıştır. Yapımında belediye başkanı Hacı Yunus Ağa'nın ekonomik, astronom Hacı Bekir Sırrı'nın düşünsel katkısı büyüktür. 32 metre yükseklikte olan saat kulesi, yıldız araştırmaları için de kullanılmış olsa gerek. Halk kulenin altında 32 metre de temeli olduğuna inanır. Kule Büyük Saat olarak da anılır.

 

17. Ulucami ve Külliyesi

Yapımına Ramazanoğlu Halil Bey 1513 yılında başlamış, 1541 yılında Piri Mehmet Paşa bitirmiştir. Selçuk, Memluk ve Osmanlı Mimarisi'nin karma özelliğini içerir. Sekiz köşeli Memluk Tarzındaki minaresi, üstü kapalı bir şerefeye sahiptir. Caminin çinileri eşsizdir. Caminin içinde Ramazanoğullarına ait mezarları ziyaret edebilirsiniz.

Ulu Cami'nin doğu kapısında bulunan yapı da külliyeye ait Medresedir. 18 adalı yatakhanesi ve 2 adalı dersanesi 1540 yılında yapılmıştır. Medresenin içinde bulunan çayocağının ayranı meşhurdur. Ulucami Külliyesi içinde bulunan Ramazanoğlu Konağı ise 600 yıllık tarihiyle Adana'nın en eski evidir. Kültürel toplantıların yapıldığı binayı gezdiğinizde eski Adana yaşantısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ulu Cami'nin önündeki parkta ise ünlü şair, tiyatrocu ve Adana Valisi Ziya Paşa'nın mezarını ziyaret edebilirsiniz.

 

1. Kız lisesi

1882 yılında ünlü ressam Abidin Dino'nun dedesi Abidin Paşa Adana Valisi iken, Askeri Okulalarak yapılmıştır. Daha sonra Erkek Lisesi olara kullanılmış, 1934 yılından 1998 yılına kadar da Kız Lisesi olarak hizmet vermiştir . .Günümüzde kültür merkezi olarak kullanılmaktadır., Içinde Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi, Kız Lisesi Anı Müzesi, Adana Kent Kütüphanesi ve Adana Gazete arşivi bulunmaktadır. Adana ile ilgili araştırma yapacak olan kişilerin uğrayacağı ilk yerdir. Ayrıca salonlarında düzenli sergiler açılmakta, sanat etkinlikleri yapılmaktadır.

 

2. Taş Köprü

Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan restorasyon kitabesine göre 1700 yıllıktır. Hitit Imparatoru i. Arnuwanda'nın kitabesinde bahsettiği köprü, günümüzdeki Taş Köprü ise 3500 yıllık olmalıdır. 1700 yılı bile sayarsak "Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü" ünvanına sahiptir. Aslı 21 göz olan köprünün 7 ayağı Abidin Paşa Caddesi'nin altında kalmıştır.

 

3. Atatürk Müzesi

Atatürk Adana'ya tam dokuz kez gelmiş ve 5 ayrı konutta konaklamıştır. Bunlardan ikinci ve üçüncü gelişlerinde (15 Mart 1923 ve 17 Ocak 1925) kaldığı tarihi Tepebağ Konağı (ki Suphi Paşa Konağı olarak bilinir), günümüzde Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak hizmet etmektedir. Müzede Atatürk'ün Adana Seyyahatlarını anlatan dev boyutta fotoğraflar, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, etnografik ürünler, döneme ait gazete arşivleri sergilenmektedir. Ayrıca Hatay'ın kurtuluşunu anlatan özel bir oda bulunur. Ayrıca geleneksel bir Adana Evi'ni görmek isterseniz, Suphi Paşa Konağı size önderlik edecektir.

 

4. Sabancı Merkez Cami

Dört tanesi üç, iki tanesi iki şerefeli 6 minaresi olan cami, Türkiye'nin en büyük camisidir. 33 bin metrekarelik alanda 6600 metrekarelik kapalı alanı vardır. 1988 ve 1998 yılları arasında inşa edilmiştir. Klasik Osmanlı Mimarisi ile inşa edilen caminin kubbe sistemi özgündür. Caminin içini süsleyen çiniler, vitraylar ve altın varak yazılar görmeye değer.

 

5. Merkez Park

Adananın ortasından geçen, Seyhan Nehri'nin iki tarafında uzanan Merkez Park Türkiye'nin en büyük yeşil alanlarından biridir. Daha kuzeyde Dilberler Sekisi'ne, hatta Seyhan Gölü çevresine kadar uzadığını düşünürseniz, dünyanın en geniş şehir parkıdır.

Içinde sanat etkinliklerinin yapıldığı bir anfi tiyatro, alışveriş merkezi, sağlık kuruluşları, çeşitli spor ve çocuk oyun alanları, koşu parkurları bulunmaktadır. Parkı minyatür bir trenle gezebilirsiniz.

 

6. Arkeoloji Müzesi

Bir bölge müzesidir. Dünyanın en önemli tarihi sikke koleksiyonlarından biri bu müzede bulunur.Öküzlerin çektiği at arabası üzerinde betimlenen Hitit Tanrısı Tarhunda Heykeli dünyaca önemli bir parçadır yaklaşık 3000 yıllık bir tarihi vardır. Heykelin kenarlarındaki yazıtta "Ben Adana'nın Tanrısıyım " yazmaktadır. Ayrıca Achilleus Lahti,Antrepoid Lahid, Bronz Romalı Senatör Heykeli, Urartu dönemi madeni eserleri, Hitit ve geç Hitit kalıntıları dünyaca önemli görülmektedir.

Sabancı Kültür Sitesi Sabancı Kültür Sitesi Adana Devlet Tiyatrosu'nun temsilierini sunduğu bir tiyatro salonu, Güzel Sanatlar Galerisi ve ii Halk Kütüphanesi, çok amaçlı salonlar ve Kültür Bakanlığına ait bir alışveriş noktasından oluşur.

Sitede hergün temsil izleme veya sergi dolaşma şansına sahip olabilir, hediyelik eşya alabilirsiniz.

1840 yılında yıktırılan Adana Kalesi'nden gcriyc sadece küçük bir sur parçası kalmıştır. Bu sur parçasını Atatürk Evi'nin hemen arkasındaki sokakta görebilirsiniz.

 

9. Tepebağ

Tepebağ bir tepe üzerine kurulmuş Adana'nın en eski yerleşim yeridir. Hitit Imparatoru i. Arnuwanda'nın bıraktığı, MO 1550 yılına tarihlenmiş yazıtta bahsedilen Adaniya kenti Tepebağ olarak yorumlanır. Tepebağ'da henüz arkeolojik kazı yapılmamıştır ama, Tepebağ'ı gezince

günümüzde yaşanılmaya devam edildiği için,l 00 veya 150 yıllık tarihi evleri görme ve Adana'nın eski yaşantısı hakkında fikir edinebilme şansını yakalayabilirsiniz.

 

10. Bebekli Kilise

Bir italyan Katolik kilisesidir.1881 yılında St. Paul adına inşa edilmiştir. Kilisenin ön yüzünde çatıya konulmuş bir Meryern Anaheyke!i bulunur. Halk bu heykel nedeniyle Bebekli Kilise adını vermiştir. Kilise'yi Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen tarihi yapıyla birlikte değerlendirmek doğru olur. Çünkü bu yapı da aynı yıllarda Amerikan Misyoner Okulu olarak yapılmıştır. Halen ibadete açıktır.