13 KARE’DE 39 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ EL ELE

13 KARE’DE 39 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ EL ELE

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, trafik kazasında vefat eden AFAD üyesi 13 fotoğrafçının anısına düzenlenen ‘13 Kare Sanat Festivali’nin 14.’sünde, 39 sivil toplum örgütünün el ele vereceğini söyledi. Aldırmaz, Festival’in 4 Aralık’ta başlayacağını duyurdu.

 ADANA- Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, trafik kazasında vefat eden AFAD üyesi 13 fotoğrafçının anısına düzenlenen ‘13 Kare Sanat Festivali’nin 14.’sünde, 39 sivil toplum örgütünün el ele vereceğini söyledi.
Adana’nın Altın Koza Film Festivali’nden sonra ikinci büyük organizasyonu olan ve 1995 tarihinde fotoğraf çekim gezisine giderken gerçekleşen bir trafik kazası sonucu vefat eden AFAD üyesi 13 fotoğrafçının anısını yaşatmak üzere ilk kez 1999 yılında düzenlenen ‘Altın Koza 13 Kare Sanat Festivali için geri sayım başladı.
Konuyla ilgili basın toplantısı açıklaması düzenleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, bu yıl 14.’sü düzenlenecek olan ‘13 Kare Sanat Festivali’nin 4-8 Aralık tarihlerinde gerçekleşeceğini duyurdu. Aldırmaz, fotoğraftan karikatüre, tiyatrodan, edebiyata kadar sanatın çeşitli dallarını sanatseverlerle buluşturacak olan festivalde, bu yıl 39 sivil toplum örgütünün el ele vereceğinin altını çizdi.
Aldırmaz, festivalin bu yıl iki ana teması olduğunu söyleyerek, “Bunlardan birincisi ‘Adanayı Seviyorum’ sloganı ile tüm Adanalıyı kucaklamak, diğeri ise 19. yüzyılda yasa dışı yollardan Adana dışına çıkartılmış olan ‘Satsneferu’ heykelini kentimize geri kazandırmak için kamuoyu yaratmak. ‘Satsneferu Heykelimizi geri istiyoruz’ imza kampanyası sanat mekanlarına kurulacak alanlarda gerçekleşecek” dedi.
Tüm etkinliklerin ücretsiz gerçekleştirileceği festivalde bu yıl Türk mizahının önde gelen isimlerinden Turhan Selçuk’un karikatür sergisinin, yazar Füruzan’ın sunumu ile Abidin Dino Parkı’nda açılacağını kaydeden Aldırmaz, aynı gün ‘Sanat Sevgidir’ yürüyüşü ve Genco Erkal’ın ‘İnsanlarım’ adlı oyununun sanatseverlerle buluşacağını belirtti.

SITKI FIRAT FOTOĞRAF SERGİSİ

Festival kapsamında ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan fotoğraf sanatçısı Sıtkı Fırat’ın ‘Türk Dünyasından İzler’ adlı sergisi Adanalı sanatseverlerle buluşacak. 13 Kare’de bu yıl Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu olan Esin Çelebi, ‘Mevlana ve Mesnevilik’ konulu bir söyleşi yapacak. Söyleşinin ardından Uluslararası Mevlana Vakfı Rumi Türk Musikisi Topluluğu da konser verecek.
13 Karede, Mehmet Baltacı anısına bölümünde; fotoğrafçılardan Gültekin Çizgen’in sunumuyla; İstanbul Fotoğraf Müzesi Kolleksiyon sergisi ile birlikte “Mehmet Baltacının Bir Zamanlar İstanbul” sergisi ve Altınoran Düşünce Sanat Platformunun Fotoğraf Sergileri olacak. Sergilerin yanı sıra festival programında, İzzet Keribar’dan “Endülüs ve Valancia”, Sıtkı Fırat’tan “Sıladan Gurbete-Fotoğrafın Ardında 65 Yıl”, Ara Güler’den “Seçmeler” adlı fotoğraf gösterileri ve söyleşileri yer alırken, “Gergedanlar iyi Fotoğraf Çekemez” adlı kitabıyla Gültekin Çizgen de imza günü düzenleyecek.
Türk Edebiyatının büyük ustası Orhan Kemal’i oğlu Işık Öğütçü de festivalde yer alarak, öğrencilere Orhan Kemal’in yaşamı ve edebiyatı hakkında bilgiler verecek. 5-6 Aralık tarihlerinde yapılacak olan etkinlikte ayrıca Karacaoğlan Edebiyat Müzesi’nde bir de söyleşi yapacak. Anıtkabir’in kitabelerini yazan hattatlardan Etem Çalışkan da 4- 7 Aralık tarihleri arasında okullarda öğrencilere “Güzel Yazı” hakkında bilgiler verecek.

TİYATRO ÇALIŞTAYI

Zengin bir programla sanatseverlerle buluşacak olan 13 Kare Sanat Festivali’nde bu yıl bir de Tiyatro Çalıştayı yapılacak. 7 Aralık’da Adana Kültür Sanat Merkezi’nde Mahmut Hazım Kısakürek sunumuyla ve Metin Bahçıvan moderatörlüğünde gerçekleşecek çalıştayın konusu ise ‘Çocuk ve Tiyatro’. 8 Aralık Cumartesi gününe kadar devam edecek çalıştaya ayrıca Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tülin Sağlam, İstanbul Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Nihal Kuyumcu konuşmacı olarak katılacaklar. Aynı gün fotoğraf sanatçısı Ali Öz’ün “Tarlabaşı” adlı fotoğraf sergisi de Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak. Serginin ardından Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu’nda bir de konseri gerçekleşecek.
Etkinliklerde ayrıca; Mesut Dikel, İlham Enveroğlu, Ömer Tayfur Öztürk Hat, Minyatür, Resim, Heykel Sergisi Büyükşehir Belediyesi Fuayesinde; Altın Kamera Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi ise Afad-Kasım Gülek Fotoğraf Sanat Galerisi’nde açılacak.

Facebookta Paylaş