ALTIN KOZA'DA SESSİZ SİNEMA DÖNEMİ

ALTIN KOZA'DA SESSİZ SİNEMA DÖNEMİ

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 17-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 19. Altın Koza Film Festivali, Hollywood’un Altın Çağı’nı, gösterim programında yeralan ‘Sessiz Filmler, Çınlayan Kahkahalar’ başlığı altında, günümüz izleyicisiyle buluşturuyor. 
Bölüm kapsamında Charlie Chaplin’in hayat verdiği "Şarlo"yu, yine Chaplin’in yazdığı ve yönettiği hikayeler izleyiciyle buluşacak. Kırık bir aşk hikayesinin arka planında, sınıfsal sorunların anlatıldığı "Şehir Işıkları" (City Lights), insanoğlunun evrensel tutkularının yol açtığı kaos ve çatışmanın gözler önüne serildiği "Altına Hücum" (Gold Rush), savaşın anlamsızlığından dem vurulan "Şarlo Askerde" (Shoulder Arms), Şarlo’nun aşık olduğu kızı zengin adama kaptırmama çabasını anlatan "Şarlo Kırlarda" (Sunnyside) ve sevimli bir köpekle dayanışmasının görüleceği "Köpek Hayatı" (A Dog’s Life) bölüm kapsamında izleyiciyle buluşacak.
İşin 'fantastik' tarafını bahane ederek şahane alaycılıkta bir toplumsal eleştiri yapan Fransız yönetmen René Clair'in "Paris Uyurken" (Paris qui dort) adlı başyapıtı da yer alıyor.
Sessiz sinemada Buster Keaton'ın yeri ayrıdır. Bu bölümdeki "İstimbot Bill, Jr" (Steamboat Bill, Jr) filminde Keaton denizci babasının gözüne girmeye çabalarken ortalığı kırıp geçirecek.
Bölümde, Chaplin'in incelikli duygusallığı ve Keaton'ın teknik ustalığının birleşimi olarak nitelendirebilecek "Harold Lloyd" da unutulmamış. Llyod’un yanlışlıklar komedyasının bir kurbanı olarak kerhen tırmandığı saat kulesiyle sinema tarihinin en bilinen sahnelerinden birine imza attığı filmi "En Sonra Güven" (Safety Last), üniversiteye başlayan hevesli gencin beklenmedik rekabet ortamında yalpalaması izlenecek "Lui Kolejde" (The Freshman), 1919 tarihli "Babana Sor" (Ask Father) ile sevdiği kıza kavuşmak için çeşitli fedakarlıklar yaptığı "Sayın Billy Blazes" (Billy Blazes, Esq.), 19. Altın Koza Film Festivali kapsamında görülebilecek.
Filmlerin bir bölümünü, Harold Lloyd’un torunu Suzanne Llyod sunacak.

Facebookta Paylaş