BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ STANDARTLARI SEMİNERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ STANDARTLARI SEMİNERİ

TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz, "TSE olarak standart hazırlayan ve belgelendirme yapan bir kurum olarak ülkemizi temsilen Avrupa toplumunun tam üyesiyiz” dedi.


ADANA- Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz, "TSE olarak standart hazırlayan ve belgelendirme yapan bir kurum olarak ülkemizi temsilen Avrupa toplumunun tam üyesiyiz” dedi.
TSE ve Çukurova Üniversitesi tarafından ortaklaşa ‘Bilişim Teknolojileri Standartları Semineri’ düzenlendi. Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen seminerde konuşan Özdeniz, TSE’nin Uluslararası Standart Teşkilatı’nın ve Avrupa Standart Teşkilatı’nın tam üyesi olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizin milli bir kuruluşu olan TSE’nin bu teşkilatların üyesi olması demek; burada hazırlanan standartların bugün nasıl Avrupa’da ve dünyada getirililiği varsa, bu getirlilik süreci içerisinde de TSE’nin aynı derecede hizmet faaliyetleri vardır” diye konuştu.
TSE’nin öncelikle standart hazırlayıcı bir yönünün olduğunu ifade eden Özdeniz, “Bunun yanında hazırlanmış olan standartların da uygulaması ve yaşatılması aşamasında test, deneyler ve muayeneleri gerçekleştirilen laboratuar ortamlarımız var. Bu laboratuarların hepsi Türk Halk Milli Akreditasyon Kuruluşu tarafından akredite edilmiştir. Buradan alınan raporların tümü bugün Avrupa Birliği’nde kesin bir şekilde geçerli sayılmaktadır. Avrupa ülkeleri bizim hazırlamış olduğumuz test ve deney raporları kabul etmek durumundadır” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 19 ayrı şehirde Türk Standartları Enstitüsü olarak TSE belgelendirme faaliyeti yaptıklarını ve bu faaliyetler kapsamında verilen belgelerin hepsinin Türk Halk Milli Akreditasyon Kuruluşu tarafından akredite edildiğini belirten Özdeniz, alınan belgelerin bütün Avrupa ülkesinde geçerli olduğunu söyledi.
“Belki ülke olarak Avrupa toplumu ülkesi değiliz. Ama TSE olarak standart hazırlayan ve belgelendirme yapan bir kurum olarak ülkemizi temsilen Avrupa toplumunun tam üyesiyiz” diyen Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Buraya üye olduğumuz için yıllık 1.4 milyon dolar ücret ödemekteyiz. Bu ciddi bir rakamdır. Niçin ödüyoruz bu ücreti. Bizim ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının, kurumların uluslararası ve Avrupa standartlarına uygun üretim yapıp rekabet edebilme imkanı ve gücü sağlasın diye. Dünya bilgi çağında, bilgi teknolojisinde hızla ilerliyor. Bizimde ülke olarak kendimizi bilgi çağında ve bilgi teknolojisinde istenilen seviyenin üzerinde olmamız, kendimizi korumamız ve hızlı bir şekilde bu yarışın içerisinde yer almamız gerekiyor. Bu nedenle bilişim teknolojileri çok büyük önem taşıyor. Bizde TSE olarak bu sene bilgi teknolojileri konusunda yazılımlarınızı, donanımlarınızı 8 standart çerçevesinde kontrol ediyoruz. Şartları sağlıyorsa güvenlik belgesi veriyoruz.”
Seminerde TSE Bilişim Teknolojileri Müdürü Mariye Umay Akkaya, TÜBİTAK Yazılım, Test, Kalite Değerlendirme Merkezi görevlisi Dr. Mehmet Özber, TSE Bilişim Teknolojileri’nde görevli Bilgisayar Mühendisi Mustafa Yılmaz ve TSE Bilişim Teknolojileri’nde görevli Bilgisayar Mühendisi Kerem Kemaneci, katılımcılara çeşitli konularda bilgi verdi.

Facebookta Paylaş