“DAMIZLIK İNEK YARIŞMASI” HEYECANI

“DAMIZLIK İNEK YARIŞMASI” HEYECANI

Adana 6. Tarım Fuarı kapsamında “Damızlık İnek Yarışması” düzenlendi. Yarışmada derece elde edenlere altın, yem ve çeşitli hediyeler verildi.


ADANA - Adana 6. Tarım Fuarı kapsamında “Damızlık İnek Yarışması” düzenlendi. Yarışmada derece elde edenlere altın, yem ve çeşitli hediyeler verildi.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 6. Tarım Fuarı kapsamında, “Damızlık İnek Yarışması” yapıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile TÜYAP A.Ş. tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ve ‘Buzağı, ilk ve üçüncü doğumunu yapmış inek ile gebe düve’ olarak 3 dalda yapılan yarışmaya, ilçe ve köylerden çok sayıda yarışmacı katıldı. Yarışmayı izleyenler arasında Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Kahya ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Velioğlu da yer aldı.
Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Gültekin Aşanbuğa’nın jüri başkanı olduğu yarışmada, Veteriner Hekim Mesut Topal ve Adana İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Veteriner Hekimi Ali İhsan Şahin jüri üyeliği yaptı.
Yarışmaya katılan buzağılarda "dış görünüş, sahibi ile uyumluluk, arkadan ve yandan bacak yapısı, arka kalça genişliği, gövde yapısı, ayak tırnak yapısı ve arkadan görünüş" olmak üzere 7 kritere dikkat edilirken, ineklerde ve gebe düvelerde toplam 16 kritere dikkat edildi.
Yarışma sonunda ilk kategori olan "buzağı" kategorisinde Sarıçam ilçesi Aflak köyünden Abdullah Sarı’ya ait buzağı birinci olurken, Yumurtalık ilçesi Yeniköy'den Mehmet Kahya'ya ait buzağı ikinci, Ceyhan ilçesi Hamitbey bucağından Nevzat Dizidar’a ait buzağı ise üçüncü oldu.
"Gebe düve" kategorisinde ise Sarıçam ilçesi Kızılkaş köyünden Necat Burgu’ya ait düve birinci, Kozan ilçesi Aslanlı köyünden Vahide Mercan’a ait düve ikinci, Ceyhan ilçesi Hamdilli köyünden İsmet Teker’e ait düve üçüncü oldu.
Son kategori olan ‘ilk ve üçüncü doğumunu yapmış inekler’de ise Sarıçam ilçesi Kaşobası köyünden Fatih Enez’e ait inek birinci, Yüreğir ilçesi Çelemli köyünden Fatih Eren’e ait inek ikinci, yine Yüreğir ilçesi Çelemli köyünden Ahmet Ercan’a ait inek ise üçüncü oldu.
Yarışmada buzağı kategorisindeki birinciye yarım altın, yem, baskül ve birincilik madalyası verilirken, ikinci, üçüncü ve dördüncüye çeyrek altın, yem ve madalya verildi. Diğer kategorilerde de derece elde edenlere çeşitli hediyeler verildi. Ayrıca yarışmaya katılan ancak derece elde edemeyenlere de 5’er torba yem verildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, yarışmada yaptığı konuşmada, hayvancılık sektörünün son 20 yılda çok büyük değişimler yaşadığını belirterek, Türkiye’de 2011 yıl sonu itibariyle toplam büyükbaş hayvan sayısının bir önceki yıla göre yüzde 9 artış göstererek 12 milyon 483 bin 969 başa yükseldiğini ifade etti.

Facebookta Paylaş