En büyük ikinci ekonomi partnerimiz Türkiye

En büyük ikinci ekonomi partnerimiz Türkiye

ATO’nun davetlisi olarak DEİK işbirliğiyle düzenlenen Ülke Sohbet Toplantısı’na katılan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy:

 

 

En büyük 2. ekonomi

partnerimiz Türkiye

 

Adana Ticaret Odası’nın (ATO) davetlisi olarak Avrupa İşletmeler Ağı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen Ülke Sohbet Toplantısı’na katılan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Türkiye-Rusya arasındaki dış ticaret hacminin bu sene sonu itibariyle 35 milyar dolar olarak beklendiğini söyledi.

ADANA -Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Türkiye-Rusya arasındaki dış ticaret hacminin bu sene sonu itibariyle 35 milyar dolar olarak beklendiğini söyledi.
İvanovskiy, Adana Ticaret Odası’nın (ATO) davetlisi olarak Avrupa İşletmeler Ağı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen Ülke Sohbet Toplantısı’na katıldı. ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Büyükelçi İvanovskiy’nin yanı sıra Büyükelçilik Ticaret Mümessili Tofik Melikov, DEİK Türk Rus İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Sadi Yalçın, Gün Avukatlık Bürosu Rusya Masası Direktörü Avukat Serdar Arıkan, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Çalışkan ve çok sayıda işadamı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATO Başkanı Gizer, bugün Rusya’da bulunan yüzlerce Türk firmasının ve onbinlerce Türk çalışanın iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı koyduğunu belirtti. Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin 2011 yılı itibariyle 30 milyar dolara ulaştığını ifade eden Gizer, “İki ülke arasındaki ticarette düzenli bir artış yaşanırken, Türkiye’nin Rusya’dan daha fazla ithalat yaptığı gözlenmektedir. Bölgemizin ve Rusya’nın karşılıklı olarak dış ticarete kat edeceği oldukça önemli mesafe bulunmaktadır. Özellikle Adana’nın önümüzdeki yıllarda bir enerji üssüne dönüşmesi planlandığı için dünya enerji piyasasının en önemli aktörlerinden biri olan Rusya ile ilimizin ilişkilerinin daha da yoğunlaşması beklenmektedir” dedi.
Büyükelçi İvanovskiy ise toplantının iki ülke arasındaki ilişki sonuçlarının değerlendirilmesi için önemli olduğuna dikkat çekerek, "Sayın Ali Gizer bazı rakamlardan bahsetti. Buna ilave olarak bende bazı rakamlara değinmek istiyorum. Bizim Türkiye Rusya genel dış ticaret hacmimiz bu sene sonu itibariyle 34 milyar belki 35 milyar dolar olarak bekleniyor. Türkiye’ye gelen Rus turistlerin sayısı olarak muhtemelen geçen senenin rakamlarına ulaşacağız. 3.5 milyon civarında” diye konuştu.
Rusya’nın Türkiye’nin ikinci en büyük ekonomik partneri olduğunu vurgulayan İvanovskiy, genel anlamda Almanya ile baş başa gittiklerini belirtti.
İki ülke arasında bölgeler arası işbirliği unsurunun geliştiğini kaydeden İvanovskiy, şunları söyledi: “Eğer Türk tarafı içinde bu uygunsa özellikle Adana Ticaret Odası için bu uygunsa biz ülkemizle sizin aranızda gerekli aracılığı yapmaya hazırız.”
Toplantının sonunda istatistiki bilgi veren Büyükelçilik Ticaret Mümessili Melikov, şunları söyledi:
“2012 yılı son 9 aya ait rakamlarda 25.5 milyar dolar dış ticaret hacmi olmuş. Rusya’nın Türkiye’ye ihracatı 20 milyar 700 milyon. 4 milyar 800 milyon da Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı bulunuyor. Geçen senenin aynı dönemiyle kıyasla yüzde 14.4’lük bir artış söz konusu.”


Facebookta Paylaş