TSE; ATO, ADASO VE AOSB İLE KALİBRASYON ANLAŞMASI YAPTI

TSE; ATO, ADASO VE AOSB İLE KALİBRASYON ANLAŞMASI YAPTI

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Adana Hacı Sabancı Orgazine Sanayi Bölgesi (AOSB) arasında "Kalibrasyon Anlaşması" imzalandı.  Yapılan anlaşma ile ATO üyelerine, kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 30, eğitim hizmetlerinde yüzde 20; TSE'den belgesi olan ATO üyelerine ise kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40, eğitim hizmetlerinde yüzde 30 indirim, ADASO üyesi işletmeler TSE’nin “Belgelendirme” ve “Eğitim” hizmetlerinden yüzde 20 ila 40 oranında, AOSB üyeleri ise kalibrasyon hizmetlerinde %30, eğitim hizmetlerinde ise %20 indirim uygulanacağını TSE’den belgesi olan AOSB üyelerine ise kalibrasyon hizmetlerinde % 40, eğitim hizmetlerinde %30 indirimden yararlanacak. Uygulamayı öngören "Kalibrasyon Anlaşması” TSE Başkanı Hulusi Şentürk ile ATO Başkanı Ali Gizer, ADASO Başkanı Sadi Sürentörk ve OSB Başkanı Bekir Sütcü tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. TSE Başkanı Hulusi Şentürk, "Adana iş dünyasının ihtiyaç duyduğu her türlü belgelendirme ve test hizmetini yerine getirmeye hazırız" dedi.

ADANA - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Adana Ticaret Odası (ATO) arasında "Kalibrasyon Anlaşması" imzalandı.
Şimdiye kadar TSE'den belge almayan ATO üyelerine, kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 30, eğitim hizmetlerinde yüzde 20; TSE'den belgesi olan ATO üyelerine ise kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40, eğitim hizmetlerinde yüzde 30 indirim uygulanmasını öngören "Kalibrasyon Anlaşması” TSE Başkanı Hulusi Şentürk ile ATO Başkanı Ali Gizer tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
Adana Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, TSE'nin yaptığı tüm çalışmalar ve gerçekleştirdiği projelerde iş dünyasının desteğine ihtiyacı olduğunu vurgularken, “İş dünyasını bir müşteriden öte bir ortağımız olarak gördüğümüzü özellikle belirtmek istiyorum” dedi.
TSE olarak önümüzdeki dönemde kalibrasyon, belgelendirme, test ve deney hizmetleri konularında yeniliğe gideceklerini, bu çerçevede sanayici, ihracatçı ve ithalatçılar için yeni düzenlemeler getirdiklerini belirten Şentürk, daha hızlı ve daha etkin hizmet verebilmeyi hedeflediklerini vurguladı. Adana iş dünyasının ihtiyaç duyduğu her türlü belgelendirme ve test hizmetini yerine getirmeye hazır olduklarını ifade eden TSE Başkanı Hulusi Şentürk, “Adanalı işadamı ve sanayicilerin şimdiye kadar başka illere gitmelerine, böylelikle hem zaman kaybına, hem de üretilen ürünlerinde maliyet artışına yol açan tüm belgelendirme hizmetlerini bundan böyle Adana’da vereceğiz. TSE olarak artık tümüyle küresel pazarın gerekleri doğrultusunda hareket ediyoruz. Çünkü artık standartlara sahip değilseniz, standartlara uygun üretim yapma kabiliyetine sahip değilseniz küresel pazarda kesinlikle yeriniz bulunmamaktadır. Küresel ticarette başarılı olmak istiyorsak öncelikle standartlara uygun üretime devam edeceğiz” diye konuştu.
Sanayicilerin belgelendirme maliyetlerini düşürebilmek için dış denetçi uygulamasına geçtiklerini, böylelikle gençlere istihdam alanı da oluşturduklarını dile getiren Şentürk, halen bin dolayında bulunan dış denetçi sayısının, 2014 sonunda 10 bine ulaşmasını hedeflediklerini bildirdi. Şentürk, “Bunu oluşturduğumuzda tüm Türkiye'de o il içindeki denetçilerle bu alanda yaşanan sorunları çözmüş olacağız. Dolayısıyla tüm ulaşım, konaklama, yeme-içme masraflarını sıfıra indirip, sadece test ve denetim masraflarının alındığı bir sisteme geçmiş olacağız. Bu bile belgelendirmeyle ilgili ücretlerin en az yüzde 30-40, hatta bazı alanlarda yüzde 60 aşağı inmesi anlamına geliyor" dedi.
Yetişmiş sertifikalı eleman sorununun çözümü için indirimli protokoller yaptıklarını anlatan Şentürk, önümüzdeki aylarda Adana ve Mersin’de, “Kalite Günleri” etkinlikleri gerçekleştirerek eğitim maliyetlerini yüzde 60 aşağı çekeceklerini vurguladı.
İhracatçıların önünü açabilmek için çalışmaların sürdüğünü bildiren Şentürk, son birkaç ay içerisinde Suudi Arabistan, Umman, Kamerun ve Gabon gümrüklerinde TSE belgesinin kabulü yönünde anlaşma imzaladıklarını vurgularken şunları söyledi:
"İran ve Pakistan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesiyle de ön görüşmelerimiz var. Bu sayede TSE'nin verdiği belge, bu ülkelerin gümrüklerinde başka hiçbir belgeye gerek kalmaksızın kabul edilecek. Aynı zamanda ithalatçımızın gümrüklerde sürünmesini önleyebilmek için de menşeinde denetime başladık. Şimdiye kadar 16 ülkede TSE ofislerini açarak hizmet vermeye başladık. Hedefimiz bu sayıyı daha da artırmak. Böylece gümrüklerde haftalarca süren beklemeleri ortadan kaldırmış olacağız. Ayrıca laboratuvar altyapımızı güçlendirmek için son 2 yılda 200 milyon liralık yatırımın altına imza attık."
TSE tarafından ülkemizdeki 18 merkezde Araç Test İstasyonu kurulması çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, 100 milyon Euro'luk yatırımla gerçekleştirilecek Otomotiv Test Merkezi konusundaki girişimlerinin de sürdüğünü belirtti. Şentürk bu konudaki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte şimdiye kadar yurtdışından alınan bu alandaki test hizmetlerinin ülkemizde de verilmeye başlanacağını söyledi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer de, Türk Standartları Enstitüsü’nün, Çukurova’da gerçekleştireceği çalışmalarla bölgede üretilen ürünlerin dünya standartlarına ulaşacağına inandığını kaydetti. TSE’nin son yıllarda bir kamu kuruluşu için düşünmesi bile mümkün görülmeyen hızlı bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdiğini anlatan Gizer, böylelikle iş dünyasının beklenti ve ihtiyaçlarına dönük önemli bir gereksinimin karşılandığını ifade etti.

 

ADASO İLE TSE “KALİBRASYON ANLAŞMASI”

Adana Sanayi Odası (ADASO) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında “Kalibrasyon Anlaşması” törenle imzalandı.  TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve ADASO Başkanı Sadi Sürentörk’ün imzaladığı protokolle, TSE’nin “Belgelendirme” ve “Eğitim” hizmetlerinden ADASO üyesi işletmeler yüzde 20 ila 40 oranında indirimle yararlanacak.

Adana Sanayi Odası Salonu’nda düzenlenen ve Meclis Başkanı Ahmet Kardeşler’in de katıldığı protokol imza töreninde konuşan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, belgelendirme ve eğitim çalışmalarına destek sağlanmasının amaçlandığını bildirdi. TSE belgesi olmayan ADASO üyelerine kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 30, eğitim hizmetlerinde yüzde 20, TSE belgeli işletmelere kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40, eğitim hizmetlerinde ise yüzde 30 indirim uygulanacağını ifade eden Sürenkök, “Acımasız rekabetin yaşandığı dünya pazarlarında yer almak isteyen firmalarımızın TSE’nin gücünden yararlanmalarını istiyoruz” dedi.

ADASO Başkanı Sürenkök, TSE tarafından Adana’da bölgenin taleplerine uygun ürün test laboratuarları kurulması gerektiğini vurguladı. Sürenkök, ülke ekonomisi ve firmalar için büyük yarar sağlayacak olan laboratuar kurulması için TSE ile işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

 

SANAYİCİLERDEN DESTEK İSTEDİ

TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk de konuşmasında, küreselleşme ortamında kurumda ciddi bir yapılanmaya gidildiğini, özel sektör anlayışıyla çalışıldığını belirterek, ürün testlerinin yapılması amacıyla 200 milyon liralık yatırım gerçekleştirildiğini, 2 yılda gerekli denetçi kurullarının oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Tüm ülkelerin dünya pazarlarında ciddi anlamda standartlar savaşı verdiğini belirten Şentürk, Türkiye'nin, küresel ekonomiler arasında yer alabilmesi için standartları belirleyen güç olması gerektiğini bildirdi. Şentürk, şöyle konuştu:

“Standartlar oyunun kurallarını belirlemektir, standartlar kaliteli üretim için çok büyük yararlar sağlamakla birlikte ciddi teknik engeller olarak haksız rekabete de yol açabilmektedir. Almanya Afganistan’a yapacağı 50 milyon Euro bağışın 8 milyonluk bölümünü standardizasyon altyapısını güçlendirme projesi için harcanmasını öngörüyor. Devam eden savaş bir gün bitecek, bu ülkede çok büyük yatırımlar olacak. Ancak standartlar Almanya’ya göre olduğu için Alman teknolojisi ürünler büyük avantaj sağlayacak ve yatırımlarda kullanılacak. Bu nedenle, standartları belirleme sürecinde Türk özel sekötründen TSE’ye katkı ve destek sağlamalarını istiyoruz. Standartları oluşturma kurullarında görev alarak standartlara müdahil olmalı, standartlar belirleyerek Türk ürünlerinin küresel pazarlarda daha çok söz sahibi olmasına imkan sağlanmalıdır” dedi.

ADASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Sayar, Yönetim Kurulu Üyeleri Civan Serintürk, Fırat Karalı, Kamerhan Dıblan, Kurtuluş Kaynak, Zeki Bengül ve Mahir Alev, Genel Sekreter Gazi Yılmaz, TSE Bölge Koortinatörü Uğur Özdeniz ve Adana Müdürü Reşit Özuğur’un hazır bulunduğu imza töreninde, ADASO Başkanı Sadi Sürenkök tarafından TSE Başkanı Hulusi Şentürk’e Adana Sanayi Tarihi Kitabı hediye edildi.

 

ADANA OSB, TSE İLE KALİBRASYON  İŞBİRLİĞİ

Adana Hacı Sabancı Orgazine Sanayi Bölgesi, TSE ile kalibrasyon işbirliği protokolü imzaladı. TSE Başkanı Hulusi Şentürk ile OSB Başkanı Bekir Sütcü'nün imzaladığı işbirliği protokolü ile kalibrasyon için için Ankara'dan gönderilen denetçi maliyetleri sıfırlayacağı gibi bölgede istihdam da yaratılacağı bildirildi söyledi.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Bölge Müdürlüğü Seyhan Salonu'nda düzenlenen imza töreni öncesinde OSB'deki değişim ve gelişimle ilgili sunum yaptıktan sonra, sanayicilerin belgelendirme konusunda yaşadıkları sıkıntılara dikkati cekti.

Sütcü, sanayicilerin, belgelendirilme karşılığında alınan ücretlere yapılan artıştan şikayetçi olduğunu da dile getirdi. Sütcü yapılan bu protokolle TSE’den belgesi olmayan AOSB üyelerine kalibrasyon hizmetlerinde %30, eğitim hizmetlerinde ise %20 indirim uygulanacağını bildirdi.

Başkan Sütcü TSE’den belgesi olan AOSB üyelerine ise kalibrasyon hizmetlerinde % 40, eğitim hizmetlerinde %30 indirim yapılacağını kaydetti.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise,  ‘Kalibrasyon’ işbirliğinin getireceği faydalara dikkati çekerken, ''Bir ürünün belgelendirilmesi, kullanılan araçların kalibrasyonunun yapılması, ithalat, ihracatta ürünlerin denetimlerinin yapılmasına gibi işlemlere uygunluk değerlendirme deriz. Uygunluk değerlendirme pazar büyüklüğü bir ülkenin gayrisafi milli hâsılatın en az binde 2’sidir. Türkiye’nin gayrisafi milli hasılatı 800 milyar dolar olduğuna göre Türkiye’de asgari 1.6 milyar dolar uygunluk değerlendirme pazarı olması lazım'' dedi.

Hulusi Şentürk, “Bu denetimleri yapacak arkadaşlar, TSE’nin denetim havuzuna alınacak. Adana’dan bir başvuru olduğunda Adana’dan bana başvurmuş denetçi kim varsa o arkadaşa görev vereceğiz. Dolayısıyla Adana’daki belgelendirme yine Adanalı mühendisler tarafından gerçekleştirilecek. Bu sayede Ankara’dan gelecek denetçinin tüm maliyetlerini sıfıra indirerek, aslında çok ciddi bir indirime de gitmiş olacağız. Aynı zamanda da çok ciddi bir istihdam sağlayacağız” ifadesini kullandı.

Şentürk, dış denetçi uygulaması kapsamında, 2014 yılı sonuna kadar 14 bin dış denetçiye ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

 

“TSE’NİN YILLIK ORTALAMA CİROSU 110 MİLYON DOLAR”

“Herkes TSE’yi tekel zannediyor” ifadesini kullanan Hulusi Şentürk, TSE’nin yıllık ortalama cirosunun 110 milyon dolar olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki tüm yerli belgelendirme kuruluşlarını toplayın bir TSE etmiyor. Hadi etti diyelim. Hepsinin toplam değeri 300 milyon dolar. Kalan 1.3 milyar dolar nereye gidiyor? İşte o paralar vergilendirme kuruşlarına gidiyor” diye konuştu.

 

 

 

 

Facebookta Paylaş