“TÜRKİYE AYAKTA, AVRUPA YATAKTA”

“TÜRKİYE AYAKTA, AVRUPA YATAKTA”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan:

 

“TÜRKİYE AYAKTA, AVRUPA YATAKTA”

Adana’da ‘Türkiye Ekonomisinin Ulaştığı Boyutlar Toplantısı’ katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bundan 10 sene öncesine kadar Avrupa’daki en ufak bir ekonomik ‘öksürük’te Türkiye’nin yatağa düştüğünü ifade ederek, “Son 12 aylık ihracat rakamlarımıza baktığımızda çok şükür Türkiye dimdik ayakta, Avrupa ise yatakta” dedi.

 

ADANA (İHA) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bundan 10 sene öncesine kadar Avrupa’daki en ufak bir ekonomik ‘öksürük’te Türkiye’nin yatağa düştüğünü ifade ederek, “Son 12 aylık ihracat rakamlarımıza baktığımızda çok şükür Türkiye dimdik ayakta, Avrupa ise yatakta” dedi.
Milliyet Gazetesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Türkiye Ekonomisinin Ulaştığı Boyutlar Toplantısı’ Adana Seyhan Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bu ülkede ihracat sadece 36 milyar dolardı. Ama şimdi son 12 aylık ihracatımız adeta dünya yangın yerine dönmüşken, bize geçmişte hasta diyenler, bundan 8-10 sene öncesine kadar dünyada Avrupa’da hafif bir öksürük olduğunda bizim yatağa düştüğümüz zamanlarda, bakın şimdi çok şükür Türkiye dimdik ayakta, şuanda Avrupa yatakta ve şimdi böyle bir ortamda biz son 12 aylık 148,5 milyar doları yakaladık. Bu yıl sonu itibariyle 150 milyar doları hedefliyoruz” dedi.
Bakan Çağlayan, bugün açıklanan cari açık ve istihdam rakamlarını değerlendirdi. Cari açığın 11 aydır gerilediğini, yıllıklandırılmış cari açığın son 19 ayın en düşük düzeyinde olduğunu kaydeden Çağlayan, “9 aylık cari açık yüzde 35,1 düşerek 39,3 milyar dolar oldu. Cari açıktaki 21,3 milyar dolar azalmanın, 15,7 milyar doları ihracat artışından kaynaklanıyor” diye konuştu.
Eylül ayı cari açığının yüzde 57 gerileme ile 2,7 milyar dolara inerken, işsizlik oranının geçen seneye göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8'e düştüğünü açıklayan Çağlayan, Eylül ayı cari açığının, 2011 Eylül ayına göre yüzde 57 gerilediğine vurguladı. Çağlayan, şöyle devam etti:
“9 aylık cari açık ise yüzde 35,1 gerileyerek 39,3 milyar dolar oldu. 2011'in ilk dokuz ayında açık 60,6 milyar dolardı. Açık bu sürede 21,3 milyar dolar geriledi. Ayrıca yıllıklandırılmış cari açığımız son 19 ayın en düşük düzeyinde. Cari açıktaki gerilemenin ithalattaki düşüşten kaynaklandığını düşünenler yanılıyor. Açıktaki gerileme ihracat artışı kaynaklı. Bu 21,3 milyar dolarlık düşüşün 15,7 milyar doları mal ve hizmet ihracatındaki artıştan, yaklaşık 4,9 milyar doları ithalattaki gerilemeden kaynaklanıyor.”

“İSTİHDAM HACMİ 483 BİN KİŞİ ARTTI”
Bakan Çağlayan, açıklanan işsizlik oranının yüzde 8,8 olduğunu, bu rakamı yüzde 3-4 düzeyine indirmek istediklerini ifade ederek, “Ayrıca bizdeki işsizlik oranı AB ortalamasından ve AB'deki 15 ülkeden daha düşük. Bunlar, bizi mutlu eden gelişmeler. İstihdam hacmi geçen yıla göre 483 bin kişi arttı, işsiz sayısı 76 bin kişi azaldı. İstihdamdaki artış, işgücündeki artışın üzerinde. Türkiye ekonomisi son bir yılda işgücüne katılan 406 bin kişiye istihdam yaratabildiği gibi, bir de bunun üzerine 76 bin işsize daha istihdam yaratabildi. İnşallah yeni teşvik sistemi ile bunun devamını da gelecek yıllarda göreceğiz. Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezi üretimdir. Daha fazla üretmeli ve daha yüksek katma değerli üretmeliyiz. İstihdamın, yatırımın, ihracatın geleceği üretimimizi artırmaktan geçiyor. Türkiye dünyanın 237 noktasına 20 binden fazla çeşit mal satan bir ülke. Hiçbir eksiğimiz yok. İhtiyacımız olan şey daha fazla üretim. Dünyayı hedef alan bir üretim” şeklinde konuştu.
İhracat rakamlarının artmasında en büyük payın Türk sanayicisine ait olduğuna dikkat çeken Çağlayan, “Bu göstergeler bizi geleceğe çok iyi bir şekilde taşıyacaktır. Bunun için 2023'te 500 milyar dolar ihracat yaptım demekte yetmez. Bunun gereklerini yerine getirmek gerekir. Türkiye'nin mevcut değerlerle gelebileceği en iyi noktaya getirdik” dedi.
Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekonomi Bakanlığı olarak tüm çalışmalarımız cari açığı orta ve uzun vadede düşük seviyelere indirme amacını taşıyor. Teşvik ve yabancı yatırım politikalarımız ile ülkemizdeki üretimi artırmayı, ama katma değeri ve teknoloji düzeyi yüksek mal üretimini artırmayı, ihracat destek ve organizasyonlarımız ile pazar ve ürün çeşitlendirmesini artırmayı, ürünlerimizin marka değerlerini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bakın 2010 yılında 1,25 dolar olan kilo başı ihracat fiyatımız, 2011'de 1,47 dolara, 2012'nin ilk yarısında 1,57 dolara yükseldi. Yani artık mallarımızı daha yüksek fiyata satıyoruz. Bugün Almanya ihracatının kilosunu 4 dolar, Kore 3,50 dolara yapıyor. Hedefimiz bunu 3 doların üzerine çıkarabilmek.”
Çağlayan, Fitch'in Türkiye'nin notunu artırmasına da değinerek, “Türkiye'nin faiz düşürmek için Fitch'in Türkiye'nin notunu artırmasına gerek yoktu. Ama anlatamadık. Bizim bir bağımsız kuruluşumuz var. Niyetim onla kavga etmek değil. Çünkü sıkletlerimiz farklı. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Ekonomi Bakanı'yım, biliyorum nerede olduğumu. Ama maalesef bu konuda Türkiye faizleri daha önce düşürebilecek bir durumda olurdu” diye konuştu.

Facebookta Paylaş