ADANA GÜÇBİRLİĞİ VAKFI 2010 – 2011 DÖNEMİ

FAALİYET RAPORU

Adana Güçbirliği Vakfı ( AGV ) Yönetim Kurulu tarafından 14 Mart 2011 tarihinde yapılan duyuru ve çağrı gereğince, 30 Mart 2011 Çarşamba günü saat 17.00'de Seyhan Oteli'nde Olağan Genel Kurul Toplantısı yapılması kararlaştırılmıştır.

31 Mart 2010 tarihinde yaptığımız Olağan Genel Kurul toplantısından bu yana yürüttüğümüz "yönetim" görevi sırasında yapabildiklerimizi sizlere özet olarak aşağıdaki başlıklar altında:

1. Adana Havalimanı Konusunda Yapılan Çalışmalar

2. Sosyal ve Kültürel Çalışmalar

3. Adana Güç Birliği Platformu oluşturma Çalışmaları

4. İdari ve Mali Yapılanma Çalışmaları

sunmaya çalıştık:

1. Adana Havalimanı Konusunda Yapılan Çalışmalar

a) Adana Hava Limanının ihtiyaçları hakkında somut verilere dayalı bir görüş oluşturmak amacıyla Adana Güç Birliği Vakfı tarafından hazırlanan rapor Adana Valisi İlhan Atış'ın başkanlığında ve Adana Milletvekillerimiz Kürşat ATILGAN, Fatoş Zopcuk GÜRKAN, Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ, Ali KÜÇÜKAYDIN, Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR ile Platform kuruluşlarının Başkanları Av. Aziz Erbek (Adana Barosu Başkanı), Mehmet Işıkay (Adana Genç İş Adamları Derneği - AGİAD Başkanı), Prof. Dr. A. Hamit Serbest (Adana Güç Birliği Vakfı - AGV Başkanı), Dr. Birgül Altay (Adana İş Kadınları Derneği - İŞKAD Başkanı), Cahit Sınmaz (Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği - ADSİAD Başkanı), Ümit Özgümüş (Adana Sanayi Odası - ADASO Başkanı), Muammer Çalışkan (Adana Ticaret Borsası - ATB Başkanı), Tarkan Kulak (Adana Ticaret Odası - ATO Yönetim Kurulu Üyesi), Cafer Esendemir (Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Süleyman Onatça (Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Derneği - DASİFED Başkanı), Bilal Nadir Gök (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği - MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı) katılımıyla 16 Ocak 2010, Cumartesi günü 08:00 - 10:00 saatleri arasında Adana Seyhan Otelinde yapılan toplantıda değerlendirilmiştir.

Adana Havaalanı konusundaki taleplerimizi iletmek üzere Adana Milletvekilleri ve Adana Valisi Sayın İlhan Atış ile Platform Başkanlarının önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürünü daha sonra da Ulaştırma Bakanını ziyaret etmesine karar verilmiştir.  21 Ocak 2010 Perşembe günü için randevuların alınmasını Prof. Dr. Vahit Kirişçi üstlenmiştir.

Toplantıya katılamayan Milletvekillerimizden Dengir Mir Mehmet Fırat "Ankara'daki bir programa katılmak zorunda olduğu için katılamadığını, Platform üyelerini çalışmalarından dolayı kutladığını ve başarılarının devamını dilediğini", Hulusi Güvel ve Mustafa Vural da gönderdikleri telgraflar ile "Davete teşekkür etmiş ve katılamayacağı

için üzgün olduğunu bildirerek toplantıya katılanlara selam ve saygılar sunduğu" mesajlarını iletmişlerdir. Ayrıca, Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aytaç Durak Adana dışında olacağı için toplantıya katılamayacağı bilgisini iletmiştir.

b) 21 Ocak 2010 günü Adana Valisi İlhan Atış'ın başkanlığında ve Adana Milletvekillerimiz Kürşat ATILGAN, Fatoş Zopçuk GÜRKAN, Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ ve Mustafa Vural ile Platform kuruluşlarının Başkanları Mehmet Işıkay (Adana Genç İş Adamları Derneği - AGİAD Başkanı), Prof. Dr. A. Hamit Serbest (Adana Güç Birliği Vakfı - AGV Başkanı), Güler Kuru (Adana İş Kadınları Derneği - İŞKAD Saymanı), Cahit Sınmaz (Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği - ADSİAD Başkanı), Ümit Özgümüş (Adana Sanayi Odası - ADASO Başkanı), Şaban Baş (Adana Ticaret Odası - ATO Başkanı), Cafer Esendemir (Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı) katılımıyla Ankara'da 13:00 - 14:00 saatleri arasında DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Orhan Birdal ile ve 14:30 - 15:30 saatleri arasında da DLH (Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Ahmet Arslan ile görüşülmüştür.

Aynı gün akşam Platform üyelerinden Ankara'da bulunanlar Adana Valisi İlhan Atış'ın başkanlığında Milletvekillerimizden Prof. Dr. Gaye Erbatur, Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Hulusi Güvel, Ali Küçükaydın, Kürşat Atılgan ve Mustafa Vural ile yaptığı yemekli toplantıda görüşmelerle ilgili durum değerlendirmesi yapmıştır.

DHMİ ve DLH Genel Müdürleri ile yapılan görüşmeler ışığında Adana Hava Limanının ihtiyaçları hakkında hazırlanan raporda gerekli düzeltmelerin yapılmasına ve 30 Ocak 2010 Cumartesi günü 09:00 - 11:00 saatleri arasında yapılacak toplantıda değerlendirilmesine karar verilmiştir.

c) 30 Ocak 2010 günü Adana Valisi İlhan ATIŞ'ın başkanlığında Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR, Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ, Ali KÜÇÜKAYDIN, Fatoş Zopçuk GÜRKAN, Mustafa VARLI'nın katılımıyla Adana'da yapılan değerlendirme toplantısında DHMİ ve DLH Genel Müdürlerinin Adana'ya davet edilerek konunun yerinde görüşülmesinden sonra Ulaştırma Bakanı'nın ziyaret edilmesinin uygun olacağına karar verildi. Büyükşehir belediye başkanının mutlaka bu konuya sahip çıkması gerektiği ve Adana adına bütünlük sağlanması gerektiği vurgulandı.

d) Şubat ayının ilk yarısında konu yerel basında tartışılmaya başlamış ve Başkanı Durak, Vali'nin başkanlığında gerçekleştirilen Güçbirliği Platformu toplantılarına bilerek ve isteyerek katılmadığını, şehrin meselelerinin tartışılacağı güç merkezlerinin İl Genel Meclisi, Büyükşehir ve İlçe Belediye Meclisleri ile bunların hepsini de içine alan Kent Konseyi olduğu ve Adana'da yeni güç odaklarına ihtiyaç olmadığını bildirdi.

Adana'da şehrin ve vatandaşın menfaatine olan her yatırıma açık olduklarını ifade eden Başkan Durak, Yerel Yönetimler Güçbirliği adı altında Vali İlhan Atış başkanlığında yapılan toplantıları eleştirdi. Bu toplantı için davet aldığını ancak bilerek ve isteyerek gitmediğini açıklayan Durak, "Şehirde yerel güç odakları bellidir. İl geneliyle ilgili İl Genel Meclisi. Büyükşehir ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi, ilçe belediye meclisleri ve bunların hepsini kapsayan sivil toplum temsilcilerinin de katıldığı Kent Konseyimiz var. Bunları bırakarak yeni güç odakları aramanın anlamı yok. Şehirde yeni güç odağına da ihtiyaç yok" dedi.

Ne yazık ki, bu spekülasyonlar sırasında gereksiz bir beklemeye girmiş olduğumuz görülmüştür. Bakanlar Kurulu'nun 27 Mart 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararı ile Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesinin gerçekleştirilmesi için Tarsus Kargılı mevkiindeki arazilerin acele kamulaştırılması için Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir. Bölgemizin yararına uygun çözüm üretilmesi konusunda bundan sonra yapılabilecekleri görüşmek üzere 3 Nisan 2010 Cumartesi günü Platform Adana'da yapacağı toplantıya tüm Adana milletvekilleri davet edilmiştir.

2. Sosyal ve Kültürel Çalışmalar

a) Adana'da Yüzme Sporunun tarihi ile gelişimini ve Manş Denizini geçen ilk Türk Sporcusu Erdal Acet'in Yaşam Öyküsünü anlatan Kültür Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleştirilen "ERDAL'IN KANALI" adlı belgesel filmin galası Vakfımız tarafından 22 Mart 2010 günü Adana Seyhan Otelde yapılmıştır. Toplantıya sponsorluk yapan Seyhan Oteli, ADSİAD, AGİAD, ÇUGİAD ve BÜROSAN'a teşekkür ederiz.

1950'lerden 1970'lerin ortalarına kadar, Adanalı yüzücülerin Türkiye'de bir çok rekor kırdığı bilinmektedir. Yüzme sporunun gelişmesine ön ayak olan kişilerin başında Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker gelmekte ve 1938 yılında başlattığı yüzme havuzu vefatından sonra tamamlanarak 1940'ta hizmete açılmıştır. Daha sonra Mahmut ve Halil Dalhan kardeşler ile Muharrem Gülergin'in çok önemli katkılar yaptığı ve birçok genç rekortmen yetiştirdikleri biliniyor. Adana'dan çıkıp Türkiye yüzme tarihine adlarını yazdıranlar arasında Şükrü Ağcaoğlu, Erdal ve Mustafa Acet, Ayhan Karataş, Ahmet Gökbuket, Mehmet Dilmaç, Önder Yol, Recai Çevik, Faruk Morkal, Olcay Aybars, Nevzat Sanrı, Ahmet Bozdoğan, Çetin Canbolat, Ünsal Fikirci sayılabilir. Sadece erkeklerde değil; Münire Taylan, Gülşen Koşkun ve yine Manş'ı da geçen Nesrin Olgun Aslan gibi bayan şampiyonlar da çıkmıştı.

Erdal Acet 1976'da Manş Denizi'ni 9 saat 2 dakikada geçerek, tüm zamanların en iyi derecesini yapmıştır, halen tüm zamanların en iyi 10 derecesinden biridir. Murat Ayman tarafından hazırlanan "Erdal'ın Kanalı" belgeseli bu gurur verici döneme ışık tutmakta ve bütün bu gençlerin başarısının altında yatan nedenleri de göstermektedir. 22 Mart 2010 günü yapılan toplantıya Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Sayın Yard. Doç. Dr. Ahmet Bozdoğan da katılmıştır. 1953 yılında Adana'da doğan tüm öğrenimini Adana'da tamamlayan Ahmet Bozdoğan kırdığı rekorlarla Türk Spor Tarihine geçti ve Altın Çocuk, Platin Çocuk ve Rekor Makinesi gibi isimlerle adlandırıldı. 100'e yakın Türkiye rekoruna sahip Bozdoğan, Dünya Şampiyonası, Akdeniz Oyunları ve Balkan Şampiyonaları'nda aralıksız 12 yıl süreyle Türkiye'yi başarıyla temsil etmiş birçok uluslararası müsabakalarda da birinci olmuştur. Vakfımız, bölgemiz insanlarının geçmiş başarılarıyla gurur duymakla birlikte benzer başarıların tekrarlanabilmesi için de arayışlara girilmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu konuda Türkiye Yüzme Federasyonunun da gerekli desteği vereceğine inanıyoruz.

b) Toplumumuzu ve özellikle de gençlerimizi doğru bilgilendirmek amacıyla, "Adana ve Ermeni Sorunu" konulu bir konferans düzenlenmiştir. Ermeni soykırımı iddiaları bağlamında 1909 Adana Ermeni olayları nedeniyle şehrimizin tüm dünya basınında yer aldığı bilinmektedir. Birçok ülkede Adana olayları hakkında toplantılar düzenlenmiş ve yanlı ve yanlış bilgilendirmeler yapılmıştır. Bu konuda önemli çalışmaları olan Uluç Gürkan ve Yüksel Oktay konferans vermek üzere Adana'ya davet edilmiştir.

28 Ocak 2011 günü Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisinde "Adana ve Ermeni Sorunu" konulu konferans düzenlenmiştir.

c) Adana Güçbirliği Vakfı, Adana Gezi ve Tarihi Binaları çalışma gurubu oluşturarak Adana'nın gezi yerleri ve tarihi binalarının tanıtımına katkıda bulunabilmek için Adana Valiliği, Adana İl Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdare'nin katkılarıyla çalışmalar yapmıştır. Adana'da görülmesi gereken 14 tarihi binanın tanıtımını yapan "ADANA KÜLTÜR YÜRÜYÜŞ PARKURU" broşürü Adana Valiliğinin de katkıları ile bastırmıştır. Adana otelleri, turizm büroları, havaalanı, resmi kurumlar gibi tüm ilgili yerlere dağıtılmış ve gerektikçe tekrar bastırılarak en çok kullanılan yerlere dağıtılacaktır.

3. Güç Birliği Platformu Çalışmaları

Adana Yerel Yönetimler Güç Birliği Platformu olarak Adana'nın sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmesi amacıyla yürütülecek projelerde Milletvekillerimizin de bilgilendirilmesine ve çalışmalarla ilgili düzenli aralıklarla ortak toplantılar yapılmasına karar verilmiştir.

Başta Adana havalimanı olmak üzere Adana'nın civar illerle olan ilişkisi ve işbirliği, Mersin'de düzenlenecek Akdeniz Olimpiyatları özelinde işbirliği yapılması gibi konulara müdahil olmaktadır. Belki de en önemli katkısı seçim dönemlerinde siyasi parti ayrımı gözetmeksizin Adana adına taleplerin siyasilerimize iletilmesine aracılık yapmaktadır.

4. İdari ve Mali Yapılanma Çalışmaları

Vakfımızın Azime Günay İş Merkezindeki kiracılarımızdan Celal Merin'e 07 Ocak 2011 tarihinde 4. Sulh Hukuk Mahkemesine, Cengiz ÜNAL'a 07 Ocak 2011 tarihinde 3. Sulh Hukuk Mahkemesine, Kadir TUNCEL'e 07 Ocak 2011 tarihinde 5. Sulh Hukuk Mahkemesine ve Hasan TÜRKAN'a 07 Ocak 2011 tarihinde 4. Sulh Hukuk Mahkemesine Kira Tespit davaları açılmış olup, mahkeme süreçleri devam etmektedir. Ayrıca Kadir TUNCEL'e 07 Mart 2011 tarihinde ihtarname çekilip tahliyesi istenilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin 17/04/2008 tarihli kararı ile 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 101. Maddesinin 3. Fıkrasında yer alan "Vakıflarda üyelik olmaz" hükmünün, Anayasa'nın 2, 13, ve 33. Maddelerine aykırı olduğundan iptal edildiği öğrenilmiştir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşme sonucunda Vakıf senedinde yer almak kaydıyla Vakıfların da Dernekler gibi üye kaydedebileceği, üyelerinden giriş aidatı ve yıllık aidat alabileceği anlaşılmıştır.

Vakfımız senedi eski mevzuat hükümlerinde gerekli mevzuat değişikliğini Vakfımız senedine yansıtabilmek amacıyla Vakfımızın hukukçu olan Mütevelli Heyet üyelerinden (alfabetik sırada: Muhittin Akı, Mehmet Çağrı Bagatur, Yakup Bulut, Mustafa Çortancıoğlu, Rasime Eşelioğlu, İbrahim Gazioğlu, Zafer Saka, Mutlu Tuncel, Nizar Savaş, Mine Vural) oluşan bir komisyon yapmıştır.